NYHETSUPPDATERINGAR

Blogg

Ta del av våra senaste händelser. Vi uppdaterar löpande med information. Här kan du ta del av vad som händer på Akademin, uppsatser, länkar, klipp, reflektioner och tankar.

Mentalisering och anknytning

Mentalisering och anknytning – hur hänger det samman?
Att mentalisera kan beskrivas som ”att se sig själv utifrån och andra inifrån”

Människans djupaste önskan är att bli sedd och förstådd. Därför försöker hon hela tiden förstå sina egna tankar, känslor och beteenden – men också andras. Man tolkar hela tiden sitt eget och andra människors beteende utifrån inre mentala tillstånd. Det handlar till exempel om att läsa av ansiktsuttryck, gester och röstlägen hos andra och skapa hypoteser om vad som rör sig inom dem, och på motsvarande sätt vända uppmärksamheten inåt mot sina egna känslotillstånd och försöka förstå vad man själv känner. Kort uttryckt kan man beskriva det som att man ser sig själv inifrån och andra utifrån. Att på detta sätt tolka och förstå beteenden utifrån inre, mentala tillstånd kallas för mentalisering.

…att mentalisera måste man först ha gjort tillsammans med någon annan innan man kan göra det själv. I en bra terapi etablerar terapeut och klient en anknytningsrelation som kan fungera som en trygg bas varifrån klienten kan utforska svåra känslor och smärtsamma minnen.
Här kommer SER-terapin väl till pass med sin inriktning på att bearbeta de känslor vi en gång som barn har tryckt undan. SER-terapin handlar om att både se och förstå våra känslor, beteenden och tankar men med fokus på att tillåta, uppleva och genomleva de känslomässiga smärtor man bär på.

Mentalisering och Anknytning en uppsats av SER-terapeut Åsa Alexandersson

Ta del av vårt nyhetsbrev!
Vill du ta del av vårt nyhetsbrev, de senaste uppdateringarna kring våra utbildningar kurser, erbjudande mm. Då kan du prenumerera på vårt Nyhetsbrev, fyll i dina uppgifter här intill.