Terapi

Bildterapi

Bildterapi

Att måla, uttrycka sig i bilder är en terapiform som går bortom orden. Att i en tanke eller känsla få ut den inre världen på ett papper när man inte riktigt kan sätt ord på det man tänker eller känner kan upplevas befriande och skapa en medvetenhet i oss som är läkande och helande.

Många tror att man måste ”kunna” måla ”bra” och man känner att man har en låsning för att kunna använda sig av denna terapiform, men så är inte fallet. Det spelar ingen roll om man kan eller inte. De streck, färger, former som kommer ut på pappret är användbara för den som skapat dem. Genom att titta på bilden tillsammans med en terapeut når man insikter som kan förvåna. Att känna att dessa uttryck på ett papper kommer inifrån mig själv och att de bar på ett meddelande från mig, till mig, gör att det skapar en hållbarhet i insikten/informationen. Man tar det som kommer inifrån med sig på ett helt annat sätt än den information som kommer utifrån.

Det som egentligen sker är att våra hjärnhalvor knyter band till varandra. Dessa band gör att vi minns, vi kommer ihåg, vi tar emot upplevelsen på ett annat sätt än vi brukar.

Bildterapi