NYHETSUPPDATERINGAR

Blogg

Ta del av våra senaste händelser. Vi uppdaterar löpande med information. Här kan du ta del av vad som händer på Akademin, uppsatser, länkar, klipp, reflektioner och tankar.

Om andetaget i terapirummet.

Att andas är att leva. Vi börjar vårt liv med ett andetag och avslutar vårt liv med ett sista andetag och den följer oss genom hela livet. Den berättar om vi är avslappnade eller stressade. I öst har andningens kraft varit känd för årtusende och en central del av hälsa och läkning med det först sista åren börjat få det erkännande som den förtjänar. Andningen är förknippat med vår kropp, psyke och nervssystem.

Jag ville undersöka hur andningen påverkar vår hälsa och vilken betydelse den har i terapirummet och kom fram till att den har stor påverkan på vår hälsa och användbar i både för klient och terapeut. Men även att de tekniker kring andningen som lärs ut i terapirummet kan vara hjälpsamma ute i livet.

När jag började skriva denna uppsats visste jag redan vilken kraft andetaget har men även en föreställning om att andetaget är till viss del överskattat med anledning att det just nu trendar med andningstekniker i sociala medier. I efterhand är jag både positivt förvånad och överraskad hur central del andningen har i vårt liv men också i terapirummet. Det är så självklart att vi hela tiden andas och att den funktionen görs automatiskt utan att vi tänker på det eller att vi slutar andas när vi blir rädda eller inte vill kännas vid något. Och att vi terapeuter kan använda oss av det med våra klienter. Jag visste vilken stor del andningen har i andningstekniken Energi Flow Breathing men att den även påverkar i terapirummet vid samtal förvånade mig. Att jag som terapeut kan uppmärksamma, både i mig själv genom spegelneuronen när min klient slutar andas eller genom att observera hen genom att se hur andetaget rör sig i kroppen. Med att stödja klienten att föra sin medvetenhet till en känsla och stödja hen att andas igenom den kan hjälpa klienten att genomleva både känslan och mönster som kan brytas.

När det kommer till Energi Flow Breating har jag själv sett vilken påverkan den har haft på mitt liv men att läsa om att den kan bidra till minskad ångest och depression är hjälpsamt i det samhälle vi lever i, där den psykiska ohälsan ökar. Även att EFB lär klienten hur hen ska hantera sin emotionella hälsa i stunden, att situationer som lärs i terapirummet kan appliceras i verkliga livet är de bästa tekniker. Det sammanfaller även med de enkla tekniker som finns i samtalet och regressionen, att vara kvar i en känsla och andas igenom den, vilket kan hjälpa oss alla uti i livet. Det finns två sätt att få en bättre andning som jag ser det, genom att ta vägen genom kroppen och känslorna och behoven, att släppa på instängda känslor gör att andningen lugnar ner sig automatiskt eller vägen genom andningen att göra den medveten och därigenom släppa på det som finns i mellan.

Examensarbete av SER-terapeut Maria Saber.

Ta del av vårt nyhetsbrev!
Vill du ta del av vårt nyhetsbrev, de senaste uppdateringarna kring våra utbildningar kurser, erbjudande mm. Då kan du prenumerera på vårt Nyhetsbrev, fyll i dina uppgifter här intill.